
|
HEPİMİZİN KORKULU RÜYASI,
BİRİ ŞÛAN DOKTORUMUZUN KARŞIMIZA GEÇİP “Kansersin
cümlesini etmesi değil mi? Bu cümleyi duymamak için hayatımızdan pek çok ödün vermeye hazırız. Asıl sorun
şu ki tam olarak nelerden ödün vermemiz gerektiğini bir türlü anlayamadık gitti. Zira bir gün dünyanın en
sağlıklı yiyeceği olan fey, ertesi gün kanserojen ilan ediliyor ve biz kilo kilo satın aldığımızla kalıyoruz.
İyi haber Şu: Öyle her şey kansere neden olmuyor. Hatta çok az şey DNA’nıza karışıp bir tümör oluşturacak şekilde kaotik hücre bölünmelerini tetikleyebilecek güçte. İkinci iyi haberse sadece üç şeyden kaçarak kanser riskini yüzde 40 azaltabilmeniz: Sigara, obezite ve güneş. İrsi gen bozukluktan, hepatit B ya da HIV gibi bağışıklık sistemini çökerten ve yoğun hücre ölümlerine yol açan virüsler Ve yaş gibi faktörler de kanser için yüzde 30 risk oluşturuyor.İşte geriye kalan yüzde 30 risk bilim insanlarının tam olarak emin olamadıkları, üstüne tartışıp durdukları ve bizim de ağızlarından çıkacak tek bir sözcük için beklediğimiz faktörleri oluşturuyor. Neyse ki kanser araştırmaları konusunda tanınmış Prot Dr. lan Ol ver. Prof. Dr. David Currow, Prof. Dr. John Zalcberg ve Prof. Dr. Bcmard Stewart bu şüpheli listesini yorumlayarak içimize biraz olsun su serptiler.
1-
zanlı Yanık et
SENARYO Arkadaşınız önünüze neredeyse yanmış bir tabak dolusu pirzolayı koyuverdi Üstüne de "Umarım iyi pişmiş seviyorsundur” diyerek işi daha da sevimsizleştirdi.
İddia Heterosiklik amin adı verilen kimyasal maddeler kararmaya yüz tutacak kadar pişmiş besinlerin içinde salıma geçer. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar bunların kanserojen olduklarım söylüyor. Ayrıca 2009 yılına ait bir Minnesota Üniversitesi araştırmasına göre fazla pişmiş gıdalar tüketen kişilerde pankreas kanseri riski biraz daha yüksek.
uzman görüşü Prof. Dr. Olver ve Prof. Dr.Zalcberg bu pirzolaların tadının korkunç olacağı konusunda hemfikir. Salata yemeyi tercih ediyorlar. Prof. Dr. Olver “Bir tek yanıl pirzola yediğim için kanser mi olacağım?” sorusuna yine kendi cevap veriyor: "Elbette ki hayır.” Prof. Dr. Stewart ise fazla kırmızı ettense salam gibi işlenmiş gıdalardan daha çok endişe duymamız gerektiğini söylüyor. Yanmış bölümleri çaktırmadan kazıyarak pirzolanızı yemeniz daha doğru olabilir. hOkOm n Jüri çekimser.
YAPMANIZ GEREKEN // Mümkünse kaçının.
2-
Zanlı Pasif içicilik
senaryo ıı Sırf iş yerinde sosyalleşmek ve dedikoduları kaçırmamak adına soluğu sigara içenlerin yanında alıyorsunuz.
İddia Etrafınızı saran o kara dumanın içinde neredeyse 4000 kimyasal madde var ki bunların 60'dan fazlasının kanserojen olduğu bilimsel olarak ispatlandı. Dahası, otomobillerin egzozları ve diğer kirletici maddeler de eklendiğinde pasif içicilik tûm akciğer kanseri vakalarının yüzde üçüne sebebiyet veriyor.
uzman görüşü Pasif içiciliğin insanları kanser tehlikesine soktuğuna dair hiç şüphe yok. Ancak ne kadar miktarın sizi bu tehlikeye soktuğu konusu belirsiz. Eğer her gün o molalarda takılıyorsanız ya da evinizde sigara içen biri varsa riskinizin yOksek olacağı kesin. Aksi takdirde uzmanlar vücudunuzun ara sıra maruz kaldığı dumana karşı dayanabildiği konusunda göriiş biriiğindeler. hüküm ıı Suçlu.
YAPMANIZ gereken // Uzak durun.
3-
Zanlı Cep telefonu
SENARYO Özellikle hafta içi iş dolayısıyla kulağınıza yapışık bir şekilde geziyorsunuz. İOOİA // Araştırmalar beyin kanseri vakalarında telefonun tutulduğu tarafla tümörün yeri arasında bir korelasyon olduğunu gösteriyor.
Uzman Görüşü Prof. Dr. Zalcbcrg. “Günlük işlerimi hallederken cep telefonumu kullanmak konusunda hiç tereddüt etmem" diyerek neredeyse grubun görüşünü özetlemiş oluyor. Zaten Prof. Dr. Stevart ’a göre henüz hiçbir araştırmacı elektromanyetik enerjiyle bir deney hayvanında kanser oluşturabilmiş değil: “İnanın pek çok bilim insanı, bir farenin beyninde elektromanyetik enerjiyle tümör oluşturup ünlü olmayı bekliyor.” hüküm n Suçu kanıtlanmış olmasa da gözümüz üzerinde
yapmamz gereken 10 yıla kadar olan kullanımlardaki veriler artan bir risk göstermese de bazı bilim insanları daha uzun sürekli sonuçlar gelene kadar çocukların cep telefonuyla fazla konuşmasının engellenmesinden yana.
Zanlı Yapay tatlandırıcılar senaryo Canınız meşrubat istiyor ama kalorileri de bünyeye sokmak istemiyorsunuz.
İddia Fareler Özerinde yapılan deneylerde, tatlandırıcı dünyasının atası sayılan sakarinden yüksek doz almanın mesanede taşlara sebep olarak kansere yol açtığı görüldü.
Uzman görüşü a Prof. Dr. Currovv tatlandırıcılar konusunda çok endişeli değil. Prof. Dr. Olver ise çok fazla meşrubat içenlerin kanser yerine asıl kemiklerini zayıflatan fosfattan endişe duymaları gerektiğini düşünüyor. Zaten çoğu meşrubat üreticisi de sakarin yerine Justin Bieber kadar masum görünen aspartama geçti HÜKÜM SUÇSUZ.
Yapmaniz gereken Abartmayın yeter.
Zanlı Plastik saklama kapları senaryo ıı Ofiste her gün aynı plastik şişeden su içiyorsunuz. Dahası önceki günden kalan yemeğinizi plastik kapta mikrodalgaya attınız.
İddia Burada iki önemli mesele var: İlk olarak, plastik maddelerin üretiminde kullanılan bisfenol-A (BPA) adlı kimyasal madde plastikten gıdalarınıza geçebiliyor. İkincisi de bazı uzmanlara göre plastik kaplarda yiyeceklerinizi ısıtıp soğutmak besinlerinizin içine dioksin kimyasallarını salıyor ki bunlar toksik içerikli bileşikler.
Uzman görüşü a “Masamda plastik bir su şişesi var” diyor Prof. Dr. Zalcberg ve ekliyor; "Yiyeceklerimdeki tuz miktan beni daha çok üflendirdiği için o konuda daha dikkatliyim. Plastik meselesine pek takılmıyorum.” Prof. Dr. Currow ise cam bardak kullanmayı tercih etse de esas derdi daha şık görünmesi. Prof.
Dr. Stevvart'ı ateşlendiren konu dioksinler oluyor: “Bu tam bir şehir efsanesi. Bir kere plastikte dioksin bulunmaz.” Prof. Dr. Olver da besinlere geçen BPA miktarının önemsiz derecede ufak olduğunu düşünüyor.
hüküm Suçlu değil. yapmaniz gereken Panik yapmayın.
Zanlı Teflon
senaryo ıı Teflon tavada yumurta yapmanın keyfi hiçbir yerde yok değil mi?
İddia ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) son olarak teflon üretiminde kullanılan perfluorooktanoik asit isimli kimyasal maddeyi kanserojen olarak sınıflandırdı. uzman görüşü ıı "Yapışmaz bir wok tavada köri soslu tavuğumu yapmaktan asla vazgeçemem” diyor Prof. Dr. Stewart ve devam ediyor: “Otoriteler tedbir olarak bu maddenin teflon üretiminden yavaş yavaş silinmesini bekliyor.” Yine de uzmanlarımız bunun gerçekten bîr problem olduğunu konusunda ikna olmuş değiller.
HÜKÜM SUÇSUZ yapmaniz gereken// Panik yapmayın.
Zanlı Böcek ilaçlan
senaryo Evinizi karafatmalar bastı ve
mecburen ilaçlama ekibini çağırmak zorundasınız.
İddİaAraştırmacılar fareleri böcek ilacı bombardımanına tuttuklarında kansere m sebebiyet verdiler. Dahası bu kimyasallan I sıkan kişilerde akciğer kanseri risld epey yükseliyor.
uzman görüşü Düşünün ki bu madde bir nükleer savaşta bizden daha uzun süre yaşayacak haşereleri öldürebiliyor. Hâliyle | size de pek iyi şeyler yapmayacağı kesin.
Ancak kanser durumu dozaja bağlı. Prof. Dr. Olver "Çok ufak bir doz almışsanız böcek ilaçlan size zarar vermez” diyor. Prof. Dr. Zalcberg ise hayatta pek çok zor tercih olduğunu ve ilaç kullanıp kullanmamanızın bunlardan biri olmadığını söyleyerek olaya farklı bir açıdan yaklaşıyor: "Eğer böcekler evin her köşesinden sizi selamlıyorlarsa hiç düşünmeyin ve haşere imha ekibini çağırın."
hüküm «Suçlu.yapmaniz gereken ıı İlaçlama yapıldıktan sonra birkaç saat içeri sakın girmeyin.
Bakın uzmanlarımız diğer şüpheliler hakkında neler söyledi
Dizel egzoz dumanı Uzmanlar doğrudan bir etki bulamasalar da mevcut risklere katkıda bulunduğunu söylüyorlar. 0 yiizden trafik sıkıştığında camlarınızı kapatm. Ayrıca ana yollardansa tali yollara girin.
Elektrikli battaniyeYedi araştırmadan biri kanser riski olabileceğini gösterse de uzmanlarımız elektrikli battaniyenin üreteceği elektromanyetik alanın kansere sebebiyet vereceğine ikna olmadı.
Fotokopi makinesi Bu makineler ufak miktarda da olsa dit kanseriyle bağlantılı olan ultraviyole ışın yayarlar. Ancak bu kansere eden olabilecek bir miktar değil. Yine de fotokopi çekerken kapağı kapalı tutun.
Dövme Cildinizin altına uygulandığında, sağlığınıza vereceği risk hakkında henüz araştırma yapılmamış boya ve pigmentler içerebilir. En kötüsü de steril olmayan ekipmanların kullanılması hepatit 6 ya da HIV gibi kansere yol açabilecek enfeksiyonların bulaşmasına neden olabilir. 0 yüzden dövmecinizi özenle seçin.
0 yorum: