Venüs (Çoban Yıldızı)
9 Ağustos 2016 Salı
Venüs diğer gezegenler arasında Güneş'e yakınlığı bakımından ikinci, sıcaklığı bakımından birinci gezegendir.
Bunun sebebi Venüs'ün atmosferinin. gelen güneş ışınlarını yansıtmayıp içine hapsetmesidir. (Yüzey sıcaklığı ortalama 464 Celsius.) Venüste bir yıl 224,7 güne denk gelir.
Venüs gezegenler arasında ilgimi çeken ve araştırdığım ilk gezegendir. (Ki bu yıllar önce ansiklopedi yardımıyla yaptığım bir aştırma.) Akşam üstü Güneş batarken gökyüzünü seyrettiğimde Venüs'ün gökyüzünde beliren ilk ve en parlak yıldız olduğunu gözlemledim. Aynı zamanda Venüs Güneş doğarken gökyüzünden ayrılan son yıldızdır.
Venüs'e ilk yaklaşan (35.000 km) uzay aracı 27 ağustos 1962 yılında ABD tarafından uzaya fırlatılan Mariner 2 uzay sondası 14 aralık 1962'de Venüs'e ilk yakın geçişi yapmıştır. Venüs'ün yüzey sıcaklığının 425 celsius'tan fazla olduğu verilerini de aktarmıştır. Mariner 2'den önce çokça SSCB ve ABD tarafından insansız hava araçları gönderilse de yörüngesinden sapması, Dünya atmosferinden ayrılamayıp yere çakılması ve sinyalinin kaybolması sonucu tüm mekikler başarısız olmuştur.
Venüs yüzeyine çalışır halde iniş yapabilen ilk uzay mekiği ise SSCB tarafından 17 ağustos 1970 yılında fırlatılıp 15 aralık 1970 günü iniş yapan Venera 7'dir.Gezegen yüzeyinin sıcaklığını 475 Celsius olarak ölçmüştür.
Mö 1700-1400 arasında insanların ilgisini ilk olarak çeken Venüs gerek gizemleriyle gerek dünyaya en yakın gezegen olması sebebiyle yıllarca araştırılmıştır.
Somut deliller olmadan bile insanlar gökyüzüne bakıp hayaller kurmuş,hep orada birilerinin olduğuna inanmıştır. Belki de bu iç güdü. Belki de orada birileri var. Yakın tarihte bunu itiraf eden NASA astronotları belki bizi uyarmıştır.
Mehmet Emre Bektaş
0 yorum: