Anlık Fiyat Görme ve Likidite Avantajının Uzun Dönem Stratejinize Etkileri

Günümüz yatırım araçları arasında popülerliği ve çekiciliği, Türk yatırımcılar açısından en az olan hisse senetleridir. Anlık fiyat görme ve likiditesi bol olma imkanları ile konut yatırımından, olumsuz algı ve tecrübeler sebebiyle de döviz ve altın yatırımlarından negatif ayrışmaktadır; ancak sayılan sebepler hisse senedi yatırımdan uzak durmaya sebebiyet vermemelidir. Tersine göreceli likidite bolluğu ve çeşitlilik imkanı hisse senedinde fırsata çevrilip, kısa dönemli tecrübeler yerine uzun dönemli yaklaşılarak daha iyi getiriler elde edilebilmektedir.

Hisse senedine yatırım yapanların çoğunluğunu etkileyen ilk etken anlık fiyat değişikliklerine verilen aceleci tepki ile kısa vadeli yatırım yapmaktır. Fiyat değişimlerinde meydana gelen düşerken kırmızı, yükselirken ise yeşil renklendirmeleri herhangi bir platform (Bloomberg, Matriks, Foreks) üzerinden günlük takip edenler bilir. Bu renkli sunumun size herhangi bir faydasının olmadığı; tersine alım-satım miktarının artmasını isteyen borsaların, bahsi geçen platformların, aracı kurumların, finansa odaklı TV kanalları-çalışanları ve her şeyi bildiğini zanneden yorumculara yaramaktadır.

Altta sunulan iki videoyu izlediğinizde ışık saçanın sizin dikkatinizi daha çok çektiğine neredeyse eminim. Fiyat değişimlerinde uygulanan ışıklandırma taktiğiyle beraber platformlar sizi - çoğu çöp olan - haber bombardımanına da tutarlar. Sunulan taktikler ile yatırımcı 'Hareket etmezsem bir şeyler elimden kaçacak.' düşüncesini kapılır veya var olmayan ilişkilendirmeler kurmaktadır. Bu yalnızca finans platformlarında değil cep telefonlarında da, gün geçtikçe daha saçma şeyler için, ışık yanıp söndürerek uygulanmaktadır. Kısacası evrimsel açıdan kaçan yemeğin öneminin artık azaldığının farkına varsak da henüz tepkilerimiz 21. yüzyıl gerçeklerine adapte olamamıştır.