Warren Buffett Yatırım Stratejisi ve Uygulanabilirliği ile İlgili Düşünceler - Yazı 1

Dünya'nın gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcısı kabul edilen Warren Buffett hakkında düzinelerce kitaplar yazılmıştır. Kimisi kişisel hayatına ve özelliklerine, kimisi yatırım yapma stratejisine odaklanan, kimisi de bu ikisini harmanlayan analizler ve kitaplar yazmıştır. Ben de bu yazımda Buffett'ın yatırım stratejisi ve uygulanabilirliği ile alakalı, detaylı şekilde yazılanları okuyan veya okumayanlara, düşüncelerimi aktarmak için yazacağım. Yazının sonunda, profesyonel veya kişisel yatırım yapıyor olun, izlenilen yatırım stratejisinin anlaşılabilir ve mantıklı olduğunu; ancak uygulanabilirliği ile alakalı zorlukların olduğunu sizlere göstermek amacım.

İlk muhasebe dersimi aldığımda, babamın da ciddi yardımlarıyla, firmaları anlatan sayısal sisteme adeta aşık oldum diyebilirim. Bu sayede çok öğretici ve güzel kitaplar okudum. Önceki yazılarımı okuyanlar tahmin edeceklerdir, finansal tablo ve dipnotlar arasında gezinmeyi ve kuşkulu işlemleri bulmayı çok severim; ancak bu teknik bilgileri farklı bir gözle görme ihtiyacım vardı. Bu noktada Warren Buffett'ın benim hayatımdaki önemi, firmaların kendilerini dış dünyaya anlattıkları muhasebe sistemini iş adamı ve yatırımcı gözüyle görmemi sağlayan düşünceleridir.

Mütevazi ve prensiplerine göre yaşaması bir yana, Warren Buffett'ın yatırım stratejisinin temelini aşağıda sıralanan beş firma ve sektör özelliği oluşturmaktadır:
  1. Sürdürülebilir rekabet avantajı
  2. Nitelikli ve dürüst yönetici kadrosu
  3. 'Unlevered net tangible assets'e oranla yüksek getiri
  4. Yüksek getiri potansiyelli marjinal büyüme olanağı
  5. Uygun fiyat
Özellikle 3, 4 ve 5. noktalara odaklanacağım. Ancak birinci nokta ile alakalı:

1. Sürdürülebilir Rekabet Avantajı:

Sürdürülebilir rekabet avantajı ile kasıt firmanın beklenti getirisinin üzerinde getiri elde edebilme kapasitesidir.

Kapitalizmin en büyük özelliklerinden biri beklenti getirisinin üzerinde getiri elde eden firmanın iş yaptığı sektöre yeni yatırımların yapılması ile firma getirisinin beklenti getirisine indirmesidir. Politik veya ekonomik (düşük enflasyon, düşük faiz) dengenin daha sağlam olduğu ülkelerde bu mekanizma daha sağlam çalışmaktadır; ancak Türkiye'de de dikkat edilmesi gerekilen bir süreçtir. Bu sebeple yatırım yapılan firmanın rekabetçi pozisyonunu detaylı incelemek gerekmektedir. Avantajın sebebi ölçek ekonomisi yolu ile düşük fiyat (BİM), ağ etkisi (Yemeksepeti), patent (ilaç firmaları), yeni yapılabilecek yatırımın uzun sürede devreye girmesi (Tüpraş) veya müşterinin aklında yer edinme (Mutluluk denince akla ...) olabilir.

Bunu yapabilmenizin kısa yolu bir kağıda, bir paragrafta, küçük çocuğa anlatacak basitlikte firmaya neden yatırım yapılması gerektiğini anlatabilmekten geçmektedir. Emin olun bunu yapmaya çalıştığınızda yatırım sürecinizin çok ciddi açıklar olduğunu fark edeceksiniz ve bir çoğumuzun yazacakları 'Dolar'ı var', 'Rasyoları iyi', 'Teknik açıdan burası destek' veya 'Bu kadar yılda buralara geldi' gibi ifadeler içerecektir.

3. 'Unlevered Net Tangible Assets'e Oranla Yüksek Getiri:

Katsayı analizi yapmayı sevenlerin Buffett'in en çok tercih ettiği bu veriye dikkat etmelerini tavsiye ederim. Birçok defa röportajlarında ve yıllık ortaklarına göndermiş olduğu mektuplarda bu orandan bahsetmiştir.

'Unlevered' kelimesinden kasıt incelenen firmanın herhangi bir finansal borcunun bulunmaması ve bulunan finansal borcun sanki özkaynak ile finanse edilmesi durumudur.